Geld is de sleutel

Een Amsterdammer met geld.

Tips om je verstaanbaar te maken.

  1. Leer tellen in de landstaal.
  2. Leer goede morgen, bedankt en tot ziens.
  3. Maak een ezelsbruggetje voor de valuta exchange.
  4. Verdiep je in de geschiedenis en de politiek van een land.

Als je kunt meetellen in de landstaal kan dat veel geld opleveren. Je wordt niet zo makkelijk genaaid. En je kan een bod uitbrengen.

Reizen kost je geld.

Maar wat voor geld, en hoe neem je het mee. Geld is de sleutel die op alle deuren past. Vraag en aanbod bepalen de prijs. Maar gunnen en redelijkheid zijn ook belangrijk.

  1. Ga altijd zelf. Blijf altijd zelf verantwoordelijk.
  2. Neem nooit veel kleding mee. Je kan het overal kopen.
  3. Een smartphone met een locale telefooncard drukt de kosten.
  4. Draag geen opzichtelijke sierraden in arme landen. Dit is vragen om moeilijkheden.

Op de achtergrondfoto zie je honderd duizend dinaren uit het voormalig Joegoslaviƫ ten tijde van alleenheerser Tito.

De afbeeldingen op de valuta geven een inzicht in de oude en nieuwe politiek van een land. Personen die veel betekenen of betekend hebben of toeristische trekpleisters zoals belangrijke gebouwen, bergtoppen, of watervallen staan afgebeeld op de valuta. De nieuwe regering bepaalt het onderwerp en wie de designer is. Vaak zijn het kunstwerken van de staat. De beeltenissen op de eurobriefjes zijn echter nietszeggende ontwerpen. Ze zijn niet modern en niet oud. Er staan alleen maar verzonnen bruggen op. Dat betekent vette lucht.


Twee valse briefjes van honderd Amerikaanse dollars.

Tientallen briefjes van honderd Amerikaanse Dollars wapperden in de wind over de oostelijke kade in Pnom Penh. Dit is een grap dacht ik nog. Eerst stopte ik er een paar in mijn zak. Toch voelde dat niet prettig. In mijn hotel nam ik er foto's van. Toen ik ze goed bekeek zag ik het woordje copy staan. Kijk maar of je kunt zien waar ie gemerkt is. Waarom ze daar vlogen weet ik nu nog steeds niet. Ik heb ze in reepjes geknipt en weggegooid voordat ik Pnom Penh verliet.

geld_roebels
Russische Roebels.

geld_roebels
Russische Roebels.

geld_roebels
Russische Roebels.

geld_usd
Echte dollars.

riel
Rielen.

Het betaalmiddel in Cambodia is de Riel.

kip
Kippen.

Het betaalmiddel in Laos is de Kip.

Hoe ziet de wereld er uit door de jaren heen vanaf 1970 tot op heden in 2017. Deze pagina gaat over geld, valuta en de taal die je spreekt.

geld
Honderduizend Yugoslavian Dinaren in Belgrado 1973.

Honderduizend Yugoslavian Dinaren in Belgrado 1973. Op deze foto zie je honderdduizend dinaren uit het voormalig Joegoslaviƫ van heerser Tito. Door de oorlog in de jaren 90 zijn de landen uit elkaar gevallen. Nog steeds zijn de meningen verdeeld over de heersende regeringen. Sebrenica is nog het meest levende voorbeeld van het conflict. De Serven die zich bij Rusland scharen en de Moslims die een vrij leven willen hebben en houden.

geld
Amman, Thailand en Singapore in 1985.

geld dongen
VN Dongen aan het tellen in Viet Nam Ferdy.

Nog niet zo heel lang geleden kwam je in Viet Nam wat geld wisselen. Je kon er alleen maar met USD terecht. Gelukkig was de koers van DFL naar USD gunstig. Maar als je dan bij de bank aan de beurt was dan wisselde je bijvoorbeeld vierhonderd DFL en dan kreeg je pakken met VND Viet Namese Dongen. De coupures waren niet groter dan 1 gulden dus dan had je wat te verbergen. Je ontving je geld zonder zakje in de bank waar iedereen naar je stond te kijken. In je hotelkamer zocht je dan uit wat wat was. En probeerde te snappen hoe je een hotel moest betalen die ten USD kost. Dat was de prijs die iedereen vroeg. Tien USD een begrip in deze jaren.

vervoer
Zo verberg je je geld onder je kleren.

pakken
Dit pak is slechts 11 gulden waard.

geld in Roemenie
De Trans Silvanian Highway Money.

grenswisselkantoren
Grenswisselkantoren.

geld_turkije
Turkse Dinaren.

geld suid afrika rand
De Suid Afrikaanse Rand.

geld_sri_lanka
Rupiahs uit Sri Lanka.

geld_indonesia
Geld uit Indonesia.

Honderduizend Indonesische Rupiahs
Honderduizend Indonesische Rupiahs.

Honderduizend Rupiahs was ooit een gulden. Makkelijk rekenen. Eindelijk besloot de governement in Jakarta er een briefje van te drukken. Jeetje de peemie wat een berg geld was dat voorheen. Honderd duizend Indonesische Rupiahs. Soekarno en Hatta waren de bevrijders en staan nog steeds op dit briefje. Onafhankelijk, weg van onder het Nederlandse Juk. Zij riepen in 1950 de proklamasie uit. De onafhankelijkheid van Indonesiƫ.

Ook eenduizend Italiaanse liren waren een gulden. Toen was de maffia nog heel gewoon.

Net als mijn leven, nooit af.

We gaan door naar mijn eerste intercontinentale reis in Soedan.

Klik ideetjes

laos
Laos.

midden_oosten
Het Midden Oosten.

sri_lanka
Sri Lanka.

thailand
Thailand.

rusland
Rusland.

Geniet van het vreemde.

Deze pagina delen