Colombo Negombo

Dikwella in Sri Lanka.

Op de achtergrondfoto zie je het natte zandstrand bij Marissa.

We maakten een mooie rustige treinreis langs de westkust van Sri Lanka. We verbleven in het zuiden. Maddy was onze gids toen we met hem en zijn boot de rivier stroomopwaards het binnenland ingingen. Loes kreeg een bloemenketting van de waterplanten.

x
Maddy

Maddy onze gids, restauranthouder en vriend in Hikaduwa in december 2003. De tsunami kwam hier op 26 december 2004 aan land en vernietigde hier ter plaatse heel veel.

x
Ladies first

De meiden moeten altijd geintjes maken. Dikwella.

x
Tuk tuk

Loes in de tuk tuk onderweg naar Galle.

x
Sri Lanka Hikkaduwa Beach in 2003

Sri Lanka Hikkaduwa Beach in 2003. Hikadua was een el dorado voor backpackers. Een enorm strand in een lange baai. Vele goedkopere guesthouses en een keur aan restaurantjes op het strand. De tsunami van 2004, tweede kerstdag maakte hier abrubt een einde aan. Het hele strand met alle restaurantjes is weggevaagd. Het strand is nu een kilometer zuidelijker weer ontstaan. Wij zijn teruggeweest in 2010 maar elk spoor van Maddy ontbreekt. Wij hebben een man geholpen die een restaurantje aan het bouwen was. De sfeer is met verslagenheid alles weer proberen op te bouwen. Maar het strand ontbreekt. De restaurantjes worden regelmatig met hoge vloed uitgewassen.

x
Truck

De versierde Sri Langkese trucks rijden overal.

x
Pier met Tuktuk in Dikwella in 2003

Bij Dikwella heb je een kleine vissershaven. Maar wat een enorme vangsten. Op het piertje om de haven heen rijdt een tuktuk. Je ziet aan de branding hoe sterk de zee hier is. We zitten op het uiterst zuidelijke puntje van Sri Lanka. Vroeger heette het Ceylon. De thee is gebleven.

x
Dikwella op map

Het prachtige zandstrand is uitgestorven. De zee en de branding zijn heerlijk. Af en toe zijn er een paar koeien op het strand. En kinderen die koprol doen in zee. We hebben Dikwella uitgezocht als plaatsje in het zuiden. Het bevalt goed, en we zijn niet de enigen die dat vinden. De princess heeft het schiereilandje naast ons hotel geconfisceerd. De vissershaven is een uurtje lopen over het strand. De blow hole is lopend te bereiken. De blow hole is een spelonk op een berg. Bij een beetje onstuimig weer, met hoge golven klapt de zee op de kust en perst zich via het gat in de bergwand en komt in de spelonk bruisend naar buiten. Een prachtige fontein. Je mag een wens doen als je hem boven de berg ziet komen. Er staan vele mensen boven in de rij om het natuurspektakel gade te slaan.

x
Schildpadjes

Dicht bij Bentota is een zeeschilpadkraamkamer.

x
Kinderen in de zonsondergang

In Negombo spelen de kinderen tot het echt donker is op het strand.

x
Sri Sanka 2003 Bentota

Bentota

x
Boot in 2011 op Marissa beach

Na de tsunami hebben Nederlandse inzamelingsacties gezorgd dat alle actieve vissers een nieuwe boot kregen. We hebben boten gezien met namen als Weltevreden, en Alphen aan de Rijn.

Adamspeak hoogland
Adamspeak hoogland

Hoog verscholen tussen de theeplantages ligt de heilige berg de Adamspeak. We vertrokken om twee uur 's nachts te voet naar boven.

Het is donker. De eindeloze trappen zijn allemaal ongelijk. Ze verschillen in lengte, hoogte en qua plaveisel is er hier en daar ook iets goed mis. Hoe hoger je komt hoe steiler het is en hoe smaller het pad is. We voelen de natte bladeren langs ons benen en in ons nek de druppeltjes. Op een gegeven moment zie ik in het schijnsel van mijn zaklamp, op de vrouw voor mij, op haar witte sokken een bloedzuiger kruipen. We stoppen en halen ze er netjes af. Ook op mijn zwarte sokken zitten ze. Zelfs op mijn rug op mijn jasje. In het midden van de steile trap is hier een ijzeren leuning. Je kunt je er aan optrekken. Maar is ook bedoeld voor de vele pelgrims die op heilige feestdagen naar boven en naar beneden gaan. Je moet ten alle tijde of je nou naar boven of naar beneden gaat links van het hek blijven. Zo kun je nog een beetje doorstromen. Regelmatig zien we oudere mensen uitpuffen. Het is een behoorlijke klus. Boven krijgen we in het tempeltje een kopje thee. De verrassing is groot als de zon langzaam boven het wolkendek verschijnt.

x
Boven

Om 0600 uur wordt het licht. De het wolkendek wordt van boven beschenen door de rijzende zon. Langzaam verdwijnen de wolken door de warmte van de dag.

x
Afdaling

De terugweg naar beneden. Eindelijk zie je iets van de omgeving.

Op het strand van Ngombo liggen prachtige visserszeilboten.

x
Bentota lodge

Een Zwitserse vrouw heeft een gezellig guesthouse in Bentota. 's Avonds is er life gitaarmuziek bij het diner. Het strand is bereikbaar met een pontje over de brede rivier, voor wandelaars en fietsen.

x
Sri Lanka zandstrand bij Marissa.

Sri Lanka zandstrand bij Marissa geeft mooie patronen weer. Het strand is breed en heel vlak. Daardoor heeft een beetje hogere golfslag het strijkeffect. Het strand is weer vlak geschoren.

Net als mijn leven, nooit af.

We gaan terug naar de eerste pagina met mijn jongensdromen Home.

Klik ideetjes

tourbussen
Bovo Tours.

Retourtje Kreta
Amsterdam - Kreta.

amsterdam
Amsterdam mijn stad.

egmond
Egmond aan Zee.

griekenland
Griekenland.

Geniet van het vreemde.

Deze pagina delen