Ontdekkingen op Kreta

Het beloofde land

Werken voor je brood, je onderdak en je veiligheid.

Samen wonen en werken onder de zon. In de warmte en met toeristen. Mooie herinneringen hadden we beiden apart van elkaar met de Griekse bevolking. We vonden beiden Griekenland het beste alternatief om dit te bereiken. Eerder hebben we Indonesië ter plekke daar serieus onderzocht. Doch de corruptie en de vliegafstand naar de kinderen heeft ons tegengehouden.

Gastvrij en basic. Prestige en concurrentie drang waren niet in ons opgekomen. Werken voor je brood, je onderdak en je veiligheid en mooie mensen om je heen. Je geeft gastvrijheid. Tevreden gasten geven je energie. Die gebruik je weer voor je gasten. Perpetuum mobilae.

Het lijkt vanzelfsprekend. De piramide van Maslow. Weten wat je drijfveer is. Mensen die weinig geld te besteden hebben, kunnen soms gelukkiger zijn met hun basisbenodigdheden. Mensen met veel geld kunnen soms in hun weelde moeite hebben om gelukkig te zijn.

Besef wat je hebt, en wat je doet. Pas dan kun je genieten.

Het beloofde land
Dansen op Kreta.

Op de foto staat Loes te dansen bij een afgrond in West Kreta. We zijn hier op zoek naar een geschikte plek om te wonen en te werken.

Paralia Stavros, Akrotiri bij Chania

Al hadden we maar een kantina.

Het beloofde land
Het strand en een Kantina.

Op de foto hierboven zie je het strand van Stavros op het bloemkoolvormige schiereiland boven Chania. Nikos, Loes Ena en Loes Tria aan de deur van een gesloten Kantina. Nikos liet ons plekjes zien waar we een horecabedrijfje konden beginnen. Loes vond het hebben van een stacaravan op het strand waar we koffie met appelgebak kunnen verkopen, al ruim voldoende. Het werd uiteindelijk een bungalowpark aan de zuidkust.

Dit is het verhaal over Tania Apartments Kreta.

Deze pagina is bijgewerkt op 4 april 2012.

Op de achtergrondfoto zie je de de oostkust bij Chochlakis.

Voorlopig staat hier nog de tekst die we gebruikten op onze website. Maar hier komt het verhaal van ons leven op Kreta.

Wij bieden u een bungalow aan het strand. Uw bungalow direct aan de Kaki-Skala-baai. Naast de zon, de zee en de rust zijn er bij ons vele mogelijkheden. Het belangrijkste is natuurlijk lekker uitrusten, in een ontspannen sfeer, op uw eigen terras. U krijgt uw eigen bungalow met ruimte om u heen.

Als u na een paar dagen zin hebt om iets te ondernemen staan wij voor u klaar met een aantal activiteiten. Bekijkt u hiervoor onze pagina DoeDingen. U zult merken dat de combinatie van uw Nederlandse gastgevers in een Griekse atmosfeer wonderen doet. Goed georganiseerd in een relaxte sfeer. Onze tien appartementen staan aan strand tussen de twee kustplaatsjes Ferma en Koutsounari. Dat is tien km oostelijk van Ierapetra. Kreta ligt midden in de Middellandse Zee. Hier in het zuiden van Kreta noemen we hem de Libische Zee.

Ver verwijderd van het massatoerisme, gelegen aan een van de mooiste baaien in zuid oost Kreta met kristalhelder zeewater, omsloten door ruige bergen, vindt u het frisse, kleinschalig, ruim opgezette Tania Apartments. Het zandstrand en de zee zijn op nog geen minuut, lopend, via een wilde tuin te bereiken. In een oase van rust, zon en zee kunt u uitrusten in een ontspannen sfeer. U verblijft in een van de, in totaal slechts tien comfortabele, bungalows waar u tot diep in de nacht op uw eigen wijn omrankte terras, van de rust en sterren kunt genieten.

Het beloofde land
Het beloofde land.

Uw en onze vrijheid en privacy staan hoog aangeschreven. Onze gasten komen uit de gehele nieuwe uitgebreide European Community. Vooral in de maanden juli en augustus er komen bij ons Grieken, zowel van Kreta zelf, uit Chania en Heraklion, als van het vaste land uit Athene en Thessaloniki. Daarnaast zien we hier Italianen, Engelsen, Duitsers, Fransen en Oostenrijkers. Doch onze meeste gasten komen uit België en Nederland. Het is hier geen Hollandse kolonie maar een klein gezellig plekje waar je ook Nederlands kunt praten.

Kleinschaligheid. Omdat wij klein zijn kunnen wij u goede service en voldoende persoonlijke aandacht bieden. 's Morgens serveert Loes een feestelijk ontbijt op ons terras. Wij helpen u samen op route indien u dat wenst. We weten heel veel interessante en leuke uitstapjes, waardoor het authentiek Kretenzer leven voor u gaat leven. 's Avonds serveren wij, vrijblijvend en exclusief voor onze verblijfsgasten, een uitstekende maaltijd op ons overdekt terras.

Het beloofde land
Het beloofde land.

Met uw specifieke wensen houden wij vanzelfsprekend rekening. Kom gezellig mee eten. Op zo'n avond maken we het gezellig, we eten samen aan een grote tafel met ongeveer 12 gasten. Vaak ontstaan er leuke discussies of we maken een beetje muziek. Soms draaien we een avondje Gouwe Ouwen of we gaan met een klein groepje in de bergen eten onder begeleiding van originele Kretenzer live muziek die de waard met zijn zoon zelf speelt. Een genot voor jong en oud, dankzij het kleinschalige gebeuren.

Er heerst hier een heerlijk klimaat. Zowel zomer als winter is het hier lekker. Door de gunstige ligging hier in het zuidoosten is de gemiddelde temperatuur iets hoger dan in het noorden en westen van het eiland. Gedurende de zomermaanden valt er geen regen. Er is meestal een aangenaam warm briesje vanuit het noorden. In het vroege voorjaar en het late najaar kan het wel eens een dagje regenen. De Libische zee is al vroeg warm en blijft zeker tot in december aangenaam warm. Strandstoelen en parasols zijn voor u aanwezig, u kunt deze meenemen naar het strand.

De Libische Zee
De Libische Zee.

Onze baai Kaki Skala Bay. Slechts een minuut lopen vanaf uw bungalow. Kreta is een zeer groot eiland. Van oost naar west telt het 260 kilometers. Op het breedste punt is het 60 km breed. Er zijn vele stille zand- en kiezelstranden, hoge bergen met spectaculaire rotsen en schitterende kloven. Er zijn leuke bergdorpjes en kleine gezellige stadjes waar het lekker eten is. Wij hebben voor u een uitgebreide selectie van dagtours samengesteld en uitgewerkt op papier. 's Morgens aan het ontbijt bespreken we wat u wilt en u krijgt gratis de routebeschrijving van uw keuze. Op papier staan diverse auto- fiets- archeologische - en wandelroutes, of combinaties hiervan.

Met name in april is de flora overweldigend. Er zijn hier vele inheemse en endemische planten en bloemen. Sinds enkele jaren verdiep ik me meer in de flora van ons eiland. Ik heb meer bloemen en vegetatie leren kennen dan in alle jaren daarvoor, die ik al op Kreta woonde. Op de pagina Botaniseren heb ik een verslag gemaakt en een fotolijst samengesteld. Achter ons ligt het Tripty gebergte met als hoogste top op 1475 meter boven zeeniveau de leider de Afendis Stavromenos. Dit Oros Tripty wordt nog nauwelijks door toeristen bezocht. Maar het biedt u spectaculaire mogelijkheden tot wandelen. Op de top kunt u zowel de Kreta zee in het noorden als wel de Libische Zee in het zuiden zien. In de wijde omgeving in dit bergachtig gebied zijn vele authentieke bergdorpjes te bewonderen en te bewandelen. Eventueel gaan we met een paar Jeepjes de bergen in. Erg spannend en ontdekkend.

Het onderwaterleven biedt een schat van interessante levensvormen. Wij hebben voor u een snorkel uitrusting in de kast liggen. Ik leer u zelf de kneepjes van het zoeken onder water. Bij vrienden van ons kunt u een officiëel PADI Open Water Diver duikbrevet halen. Of als u die al heeft gewoon even met hen mee om een buitenduik in onze baai te maken.

Het stadse en dorpse leven onder de zon. Bijna dagelijks zijn er in de omgeving openluchtmarkten te vinden. Bijvoorbeeld in Agios Nikolaos, of in Elounda, maar ook in Sitea. In de zomer kunt u dansen op de pleinen in de dorpen, bekijken en luisteren, maar ook lekker meedansen op de traditionele Kretenzer muziek. Ierapetra is de meest zuidelijke stad van Europa en ligt 10 km westelijk van hier. Het heeft vandaag de dag meer dan 45.000 inwoners en is nog steeds gewoon Kretens. Het toerisme hier heeft het gewone leven nog lang niet verdrongen. Ierapetra heeft een mooie boulevard met vele taverna's en terrassen. U geniet in de zon en aan zee. Bovendien is er een modern ruim winkelvoetgangersgebied met Griekse koffie en traditioneel gebak. Er is nog genoeg parkeerruimte dus kunt u altijd gewoon even de stad in. De bus naar Ierapetra stopt bij ons voor de deur.

Het beloofde land
Het beloofde land.

Onze bungalows op papier Ben Borger, onze huisschilder, schilderde een impressie met waterverf. Als u wilt kunnen wij een middagje gaan schilderen. De rust, en de omgeving vragen erom om vastgelegd te worden. Dat kan zoals hier weergegeven in een aquarel, maar persoonlijk vind ik acriel steviger.

Een kilometer oostelijk van ons ligt het pittoresk dorpje Ferma waar u enkele traditionele taveernes vind. Er is een populair Giros tentje, giros is Griekse shoarma waar je Kretens kunt smullen. Er is een kleine supermarkt die al wandelend over het strand of over een binnenpad te bereiken is.

In de auto vindt u een routekaart. Heraklion - Ferma. Wij bevelen u een auto aan daar we in een tamelijk afgelegen gebied zitten. Bij de auto ontvangt u een gedetailleerde wegenkaart. Voor onze gasten zonder een geldig rijbewijs staat Dimitrie, onze dorpstaxichauffeur, op u te wachten op de luchthaven van Heraklion met een bordje met uw naam erop. Vervolgens wordt u dan veilig vervoerd voor een gunstige prijs.

Wij bieden op ons complex van ruim achtduizend vierkante meter groot slechts tien luxe bungalows aan. Ze zijn ruim van opzet, ze zijn allen voorzien van een terras aan de zuidzijde. De schaduw op uw terras krijgt u van de druivenranken, van de bladeren, die over de pergola groeien.

Als u in augustus en september bij ons bent kunt u de overheerlijke zongerijpte druiven zelf plukken en opeten. Alle bungalows zijn op de begane grond, we hebben geen bovenverdiepingen. Al onze appartementen zijn voorzien van een keukentje met een koelkast, een vaste eethoek met extra losse stoelen, een doucheruimte met een wastafel en een toilet. In het slaapgedeelte van uw appartement staat een tweepersoonsbed en een eenpersoonsbed. Afhankelijk van het aantal mensen krijgt u een grotere of kleinere bungalow. Voor gasten die met meer dan drie personen komen hebben we bungalows met twee kamers. Deze zijn dan voorzien van twee of drie extra eenpersoonsbedden. Zie ook de interieurfoto op de pagina Foto's hier ziet u een type HA bungalow afgebeeld. Op uw terras staat een tafel met de nodige tuinstoelen. Het terras wordt gebruikt als zijnde de huiskamer. U doet bijna alles buiten. Ons park is rustig gelegen direct aan een prachtige baai met kristalhelder zeewater. U komt bij de zee over een wandelpad dat door een wilde kruidentuin loopt. Zie de Foto's. Als u tussen de dennen doorloopt ziet u de zo intens blauwe uitnodigende zee voor u. Binnen een minuut lopen bent u aan zee. Vele gasten zwemmen een rondje nog voordat ze bij Loes het ontbijt komen nuttigen.

Het beloofde land
Loes en Peter in Psichro.

Op de foto hierboven uw hosts Loes en Peter. Uw gastvrouw Loes en uw gastheer Peter zullen er alles aan doen om uw verblijf tot een onvergetelijke ervaring te maken. Zelf genieten wij weer elke dag van onze gasten die het bij ons zo ontzettend naar hun zin hebben. Trakteer uzelf ook eens op een verblijf bij ons.

Ver verwijderd van het massatoerisme. Kom eerst eens in een van de mooiste baaien in zuidoost Kreta. Zie de reacties op de pagina referenties.

Kleinschaligheid. Kretenzer muziek die de waard met zijn zoon zelf speelt. Een genot voor jong en oud, mede dankzij ook weer hier het kleinschalige gebeuren.

Bereikbaarheid

  1. Eerst per auto, bus, trein, busje of taxi naar het vliegveld.
  2. U neemt het vliegtuig naar Heraklion Airport.
  3. Als op het airport aankomt staat daar een taxi voor u klaar.
  4. U rijdt dan in anderhalf uur naar de zuidkust.
  5. Routebeschrijving.

We reizen van de Hollandse kust naar de Zwarte Zee.

Klik ideetjes

china
China.

turkije
Turkije.

indonesie
Indonesië.

vietnam
Viet Nam.

laos
Laos.

Geniet van den vreemde.

Deze pagina delen