Istanbul

Turkije en Atatürk

Alle geloven zijn welkom.

Tot mijn grote verbazing zag ik het terracotta army van Qin Chi Guan Di in Istanbul. De eerste keizer van China heeft zijn legers verplaatst naar de Bosporus. Er was hier een expositie over de zijderoute. Deze metropool is al door de eeuwen heen een belangrijke doorvoer van Chinese goederen naar Europa. Ook vandaag de dag nog komen goederen uit China via het Suezkanaal en de Middellandse Zee Istanbul binnen. Dan kunnen ze verder varen over de Bosporus naar de distributiecentra in de landen rondom de Zwarte Zee.

turkse zijderoute
Turkse zijderoute.

De zijderoute gaat door Istanboel.

Turkije, met name Istanbul is een brug van Azië naar Europa en herbergt al eeuwenlang vele culturen. Toen ik daar was bezocht ik het Nationaal museum en ik zag de Chinese beelden uit Xian voor me staan. Het was verboden ze te fotograferen. De soldaten van de keizer en een paard. Nagemaakt van plastic en geïmporteerd uit China.

Op de achtergrondfoto zie je een veerboot in Istanbul.

De grens van Turkije met Griekenland op een ansichtkaart uit 1973. Door de jaren heen zijn er spanningen geweest tussen de regeringen.

turkse grens met Griekenland
Turkse grens met Griekenland

Het voormalig Osmaanse rijk heerste over zuidoost Europa tot en met Oostenrijk. Toen de Atatürk aan de macht kwam zijn de meeste Turken weer naar huis teruggegaan. In 1920 was er een groots aangepakte uitwisseling. Turken naar Turkije en Grieken terug naar Griekenland. Toch wonen er nog Grieken in Konstantinopel, zoals Istanbul vroeger heette. Er zijn daar verschillende geloven die naast de Soenitische Islam bestaanrecht hebben. Nu de AKP en Erdogan daar de leiding heeft moeten we maar afwachten hoe vreedzaam deze grens blijft.

turkije_thee
Op de boot drinken we een theetje.

We namen de public boat over de Bosporus naar de Zwarte Zee. Onderweg konden we aan boord in Turkije een theetje, geen een biertje, bestellen. Ook goed we passen ons aan. Of dat nu nog kan, ik weet het niet. In Antalya en Alanya was het al aan het veranderen. In sommige restaurants was wijn van de kaart verdwenen. In het kader van de islamisering en de Sharia wetten die langzaam terrein winnen, wordt alcoholgebruik teruggedrongen.

Turkije Gasipassa
Turkije Gasipassa.

Volgens Egbert heeft het Airport Turkije Gasipassa veel potentieel. Dat zei hij in 2013 nog tegen mij. Gasipasa Airport ligt dicht bij de toeristenstranden als Alanya. Het toerisme is na de opstanden in 2014 en 2015 volledig ingezakt omdat de vrijheid van meningsuiting behoorlijk is aangetast door de nieuwe machthebbers. Wij vlogen zeer comfortabel van Gasipasa naar Istanbul.

turkije_bier
Efes bier

Turkije heeft de traditie om eigen bieren te brouwen. Deze bar is gevestigd in het airport van Istanbul. 2013.

turkije_is_dodelijk
Sigaretten uit Turkije zijn ook dodelijk.

De tijden zijn veranderd. Ook hier moeten de mensen op hun gezondheid letten en de regering wijst ze op de gevaren voor longkanker en andere dodelijke ziektes.

turkije_galatas
Uitzicht vanaf de Galatas toren.

Uitzicht vanaf de Galatas toren. Je kunt hier goed zien dat Istanbul veel water heeft. Al het water is zee. De Bosporus is de doorgang van de Middellandse Zee naar de Zwarte Zee. Op de foto zie je rechts de doodlopende tak van de Bosporus met in het midden de brug met de vissers. Onder de brug kun je een broodje verse vis eten, jammie jammie. Van hier vertrekken openbaar vervoer boten naar alle stadsgebieden.

Heilige Sofia
De Heilige Sofia

De Aghia Sofia kathedraal, moskee. Ataturk was een president voor alle Turken. Alle gelovigen konden in vrijheid hun geloof beleiden. In deze kerk zie je dan ook naast Maria met Jezus Christus de Islamitische geschriften uitgebeeld.

hoofdbedekking
Op de oude markt

Op de oude overdekte markt is van alles te koop. Hier een stal met hoofddeksels voor de moderne mannen.

De waakhond
De waakhond

Hier waak ik. Pas maar op. Dikkat.

het Topkapi kasteel.
Het Topkapi kasteel.

Hier zijn we op de berg met het Topkapi kasteel. De paleizen zijn open voor bezoekers en je kunt in de traditionele harums de baden bekijken.

de zwarte zee
Laatste stop voor de Zwarte Zee

De boot stopt op de laatste aanlegsteiger voordat je de Bosporus in de Zwarte Zee uitmond. Wij lopen door het dorpje en komen aan de kust. We eten in een sjiek restaurant dat op palen boven het zeewater is gebouwd. Er komen grote schepen met zeecontainers langs.

Een brug
De brug naar Azië

De Europabrug over de Bosporus van Europa naar Azië. Er zijn twee van deze giga bruggen die het Aziatisch en Europees deel van de stad met elkaar verbinden.

Turks Fruit
Turks Fruit

We reizen naar het tropisch regenwoud in Indonesië.

Klik ideetjes

op_reis
Zelf naar Parijs.

het_begin
Hoe het begon.

reislustig
Papa is boos.

de trein
Treinreizen.

tourbussen
Bovo Tours.

Geniet van het vreemde.

Deze pagina delen