Reislustig ventje

Reizen begint met een gedachte.

  1. Een grote olifant.
  2. Een woonwagen.
  3. Levensgenieter.
  4. De sexuele revolutie.
  5. De wende.
  6. Mijn Kampeerwagen.

De botsing met mijn vader.

Mijn vader wist beter wat goed voor mij was. Maar ikzelf wist het nog beter.

papa_is_boos
Papa is boos in 1968.

Mijn vader botste met alles wat van zijn wetten afweek. Provo's. Van modernismen moest hij niets weten. Feministen waren stuk voor stuk Dolle Mina's. Toch drukte hij een stempel op mij. Verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen en leergierigheid kreeg ik met de paplepel ingestopt. Door zijn voorbeeld onbewust te volgen kon ik veel presteren. De eigenschappen bleven mijn hele leven bij me. Mijn broers en zusters vertelden mij later dat ik het meest op hem leek. Mijn vader stierf voordat hij van zijn pensioen kon genieten. Ik ging op reis.

wensdenken
De wereld ligt aan je voeten.

Vrijheid in een woonwagen. Een eigen plekje. Wishful thinking. Alles begint met dromen. Hoe meer je droomt hoe meer dromen uitkomen. Verlangen en actie. De nieuwe wereld zonder de wijze woorden van mijn vader in de buurt was voor mij een godszegen.

Reislustig ventje

Mijn eigen woonwagen. Mijn eigen plekje. Een echte levensgenieter ben ik. Een levenskunstenaar met anarchistische trekjes.

stacaravan 1973
Mijn stacaravan in 1973.

Helderziend of wensdroom. Mijn stacaravan kwam er. Op de Osdorperweg kocht ik er een voor zesduizend gulden. Joop Meekel was de tuinder, de spinazie teler. Daar woonde ik van mijn twintigste tot mijn veertigste. De emancipatie, het feminisme en de sexuele revolutie voltrokken zich in mijn stacaravan. Koken was mijn beroep. Dat deed ik elke dag. Kunstschilderen deed ik in een groepje in een studio op de Prinsengracht. Om de hoek was het bruine cafe de Doffer. Mijn astrologiestudie hield mij vijf jaar goed bezig en gaf mij spirit. Jupiter in Midhemel betekende werken in het buitenland. Deze jaren reisde ik naar Afrika en Azië.

Mijn Kampeerwagen.

Helderziend of wensdroom. Mijn kampeerwagen komt er ook.

bam bam renault master
Bam bie Renault Master in 2019.

Bam bie Kampeerwagen Renault Master ombouwproject in 2019.

bambie hert
Bambie hertje in 2019.

Bam bie.

Deze auto is een leaseauto van het BAM bouwbedrijf geweest. De kleur groen sprak ons beiden erg aan. Even iets anders. En hij valt niet op in het bos. Bambie is een hertje dat ontsnapt is aan een jager. Heel toepasselijk want ze reist nu mee naar het eind van de wereld, ik ga met je mee.

Mijn kampeerwagen komt er ook.

bambie bouw p
bambie bouw Peter in 2019.

Momenteel zit ik in de fase van een nieuw kenteken. Ombouwen van vrachtwagen naar kampeerwagen. Dit gaat niet zo maar een, twee, drie. Maar alles verloopt naar wens.

Bambie Romkje.
Bambie Romkje.

Bambie Romkje probeert de veerkracht van het matras uit. Een bank, mag volgens de Rijkstdienst voor het Wegverkeer gebruikt worden om het om te bouwen naar een tweepersoonsbed van minimaal 180 x 120 cm.

bambie chauffeur
Bambie chauffeur Peter.

bambie koffie
bambie koffie.

Ons eerste ritje door Nederland bevalt ons prima. De koffie smaakt prima.

Net als iedereen moest ik zestien maanden mijn land dienen.

Met veel innerlijke bezwaren gehoorzaamde ik mijn korporalen, sergeanten, majoren, adjudanten en luitenanten. Een hogere rang dan soldaat zat er voor mij niet in.

peterindienst
Vrijheidsstrijder beetje anarchistisch.

Met een F.A.L. semiautomatisch jachtgeweer bewaakte ik de kazerne in Leiden. Het was in de tijd dat de Molukkers voor hun R.M.S. ideaal een trein kaapten. Die nacht bracht ik door aan de kades binnen het kazerne terrein. Mijn opdracht was om op alles te schieten wat bewoog. Ik had nog nooit een schietoefening meegemaakt. Er vlogen enkele reigers op toen ik langsliep. Ik schoot niet. Ik dronk koffie in onze cel. Wel als wacht. Voor de rest van mijn diensttijd was ik het culinaire wonder in de krijgsmacht. We verdienden drie extra verlofdagen omdat we met ons keukenteam op kamp een prachtig buffet creerden. Koken op petroleumvergassers was een lolletje.

China.

In 1988 en 1989 gingen Marjolein en ik voor acht maanden op reis door Aziƫ. Hiervan verbleven we drie maanden in China. Met de trein gingen we, via Moskou, naar huis. Zie de pagina China.

Touringcarchauffeur.

Half 1989 moest ik naar Volendam. Mijn baas was Oostenrijktouringcars te Diemen. Key Tours op de Dam was een van de leukere klanten. Incoming tourism. Zo leerde ik nog meer van het leven genieten.

petersharem
De achtentwintig maagden van Peter.

Volendam Hotel Spaander. Extra haring en een fooitje extra.

En daarna Europareizen, en betaald worden om wat te ontdekken. Praag, Boedapest, Helsinki, Stockholm, Rome, Wenen, Barcelona, London en Parijs. Dit was mijn nieuwe werk. Als touringcarchauffeur annex reisleider verdiende ik de halve wereld. In Luxemburg ontmoette ik Loes. In de winter gingen we naar Sumatra.

Op Kreta hadden we ons eigen bedrijf.

De wende. Met Loes. In de tweede helft van de negentiger jaren leerde ik een andere manier om van het leven te genieten. Werken onder de zon. Met toeristen.

Peter onder water
Duim omhoog betekent ik ga naar boven.

Loes en ik startten een eigen horecabedrijf, onder de zon, in Griekenland. Samen maakten wij er een feest van. Bungalows verhuren aan toeristen en uitstapjes maken. Feestavonden organiseren, koken en een beetje gek doen met mijn gitaar. Duiken met mijn buurman en met mijn gasten. Tot 2014 ging alles naar wens. De grote crisis heeft diepe sporen achter gelaten. We zijn weg uit ons bedrijfje. Reizen zonder doel.

Een ding heb ik nooit verleerd. Reizen.

We stappen op de trein naar every where.

Klik ideetjes

griekenland
Griekenland.

Roemenie
Roemeniƫ.

Taal en geld
Taal en geld.

afrika
Afrika.

egmond
Cambodia.

Geniet van den vreemde.

Deze pagina delen