Rusland toen en nu.

Een uitstapje naar Moskou.

December 1983 en in november 2019.

1983. Met Bert van den Bosch reisde ik naar Rusland. We deden een steden trip Moskou en Leningrad. Deze reis was geheel verzorgd door INTOURIST. Een andere manier van reizen was voor ons niet mogelijk.

1989. Met Marjolein Guit reisde ik met de TRANS SIBERIE EXPRES van Peking, via Ulaan Bator, Novosibirsk en Moskou door naar Warschau, Berlijn en Amsterdam. In Moskou verbleven wij een week.

2019. Met Romkje van Florestein reisde ik af naar Moskou. We wilden het Moskou van vandaag zien. We hebben heerlijk genoten van de stad, de mensen, de metro en de barretjes.

Dit is echt weer genieten. Zowel van mijn herinneringen en mijn heden. Op de achtergrondfoto zie je de Universiteit van Moskou.

We hebben prachtig weer. Ongeveer 7 graden Celsius, licht bewolkt, koud maar droog en geen wind. Later in de week hing er mist. Waardoor ik last van mijn longen kreeg. De vervuiling door uitlaatgassen blijft dan hangen in de laaghangende bewolking. De Prospecten van soms wel 2 maal 6 rijstroken zijn vol met razende auto's. Wat wel fijn is dat je tegenwoordig op pleinen en bij de stations overal moderne koffieshops kunt vinden. Ook nieuw voor mij is dat je vrij kunt reizen zonder dat je je hoeft te bekommeren over de KGB.

universiteit
1983. Dit is niet de Moskouse universiteit. De contouren van het gebouw komen niet overeen met de foto hieronder.

Dit is tevens de foto op de achtergrond.

De contouren van het gebouw komen niet overeen. Het moet dan toch een ander gebouw zijn.

moskou universiteit
2019. Moskouse universiteit aan de oever van de Moskwa Rivier.

2019. Moskouse universiteit aan de oever van de Moskwa Rivier. De universiteit van Moskou is prachtig ontworpen. Er staan meerdere gebouwen als deze in de stad. Zo is er ook het gebouw van het Ministerie van buitenlandse zaken. Ik schat dat deze gebouwd zijn in de jaren 20 van de vorige eeuw.

1983 boardingpass
1983. boardingpass van de Aeroflot bemiddelaar KLM.

Op de foto zie je mijn boardingpass uit 1983 en een Toupoljev van de Aeroflot uit de USSR staan. KLM deed de afhandeling op Schiphol. Op de luchthaven van Moskou moesten we met een mobiele trap het vliegtuig verlaten. Op het platform lag een rode loper voor ons uitgerold. Ongeveer 20 meter parallel aan de loper stond een erehaag van soldaten met Kalashnikovs in de schiethouding naar de grond wijzend. Geweldige ontvangst. Dank je wel Komerad Breznjev.

moskou stoelen parijs moskou
2019. Wij vlogen nu met KLM en AirFrance.

De vlucht ging van Amsterdam Schiphol naar Parijs Charles de Gaulle met KLM. En van Parijs naar Moskou Sheremetyevo met Air France.

moskou rode plein 002
2019. Moskou. Het Rode Plein.

Het Rode Plein
1983. Het Rode Plein met eerbetoon wachtrij voor het mausoleum van Lenin.

1983. All in georganiseerde Intourist reis. De enige manier om als toerist een stukje van de mystieke sluier op te lichten. We hebben met volle teugen genoten van de uitstapjes en de sfeer. Onze gids Pjotr, kwam zelf uit Moskou en sprak vloeiend Nederlands maar wel met een accentje. Langs de muur iets meer naar achteren staan dagelijks honderden mensen in de rij om de gemummificeerde Kamerad Lenin in zijn Mausoleum op te zoeken. Helemaal rechtdoor achterop de foto zie je het grootste warenhuis van Moskou. We zijn reizigers in de winter door oostbloklanden. Hierdoor kregen we toch inzichten in deze cultuur.

moskou map
moskou map.

Ons hotel is een uurtje lopen vanaf het Rode plein. Wij gaan dagelijks met de tram en de metro.

moskou metro 003
2019. Roltrappen in de Moskouse metro.

Eerst gaan we met de beroemde roltrappen 100 meter omlaag naar het labyrinth van gangen onder de Russische hoofdstad. Het metro tunnelnet in het hart van Moskou. Roltrappen. Metrostation Revolutieplein. Ongekende diepte, wow! Indrukwekkend. Tijdens de koude oorlog bouwde men de stations diep genoeg om eventueel dienst te doen als schuilkelder tijdens een mogelijke nucleaire aanval. De diepste is 176 meter!

moskou metro 001
De verbindingsgang tussen de roltrappen en de perrons van de metro.

Huiselijke sferen in de gangen onder de grond. De verbindingsgang tussen de roltrappen en de perrons van de metro.

moskou metro 002
2019. Moskouse metrotreinstellen uit de jaren midden vorige eeuw.

Deze oude metrowagons rijden er al sinds de jaren 60 van de vorige eeuw. Ik ging al met deze metro in 1983.

moskou_metro
1983. De Moskouse Metro in 1983.

De metro in 1983, Moskou verraste mij. Hele diepe gangen. De houten roltrappen bleven maar rollen naar beneden. Er kwam geen einde aan. Er was ook wel veel te zien in deze diagonale gangen. Van kroonluchters tot Moskovieten. Echt leuk. Geen grafitti.

Moskou Rode Plein
1983. Moskou Rode Plein.

Op het Rode Plein was het druilerig koud. We zijn wel het Kremlin in geweest. Ik vond dat wel interessant. Het verhaal dat de gebouwen hier niet hoog zijn maar diep vond ik angstaanjagend. Dus Kameraad Breznjev zit op de min10de etage te vergaderen. Zonder buitenlicht afschuwelijk mens onterend.

Op het Rode Plein zie je links de rode muren van het Kremlin. Aan de rechterkant zie je de Vasiliki Basiliek.

moskou vasilis vasikliki 001
2019. Op het rode plein de Vasilis Basiliki.

2019. Op het rode plein de Vasilis Basiliki.

moskou universiteit avond
De gebouwen bruggen zijn prachtig verlicht. Een sprookje.

moskou kleding
2019. Moskou traditionele kleding.

Waarschuwing. Moskou traditionele kleding.

TIP. Als je je laat fotograferen kost je dat geld. Maak van te voren een afspraak hoeveel je voor je foto scene wilt betalen! Zo voorkom je verrassingen.

Vandaag een dag met van alles wat. Russisch Orthodox kerkje bezocht in de buitenwijk achter ons hotel waar twee lijkkisten stonden, gewoon toegankelijk voor het publiek. Daar schrok ik wel even van. Maar bijzondere serene sfeer daar met schitterende fresco's, veel kaarslicht, wierrook en prachtig gezang. En natuurlijk hebben wij een svecha, een kaarsje voor onze liefste moeder aangestoken. Dat mocht niet ontbreken.

moskou kremlin muur
2019. Kremlin muur.

moskou bed and beer
2019. Bed and breakfast. Ontbijt moet bier worden. Bed and beer.

Bed and breakfast. Ontbijt moet bier worden. Bed and beer.

moskou liefde in moskou
Liefde in Moskou.

Een prachtig stad. Zeker als je verliefd bent.

moskou rode plein avond
2019. Het Rode Plein, na 30 jaar ben ik hier weer terug.

Hoofdstraat in Moskou
1983. Hoofdstraat in Moskou in 1983.

Hoofdstraat in Moskou in 1983

moskou straatbeeld 001
2019. Moskou Leninskaja prospect bij het Belarus treinstation. In november 2019 moskou straatbeeld 001.

2019. Moskou Leninskaja prospect bij het Belarus treinstation.

moskou straatbeeld 002
2019. Straatbeeld voor de deur van het ministerie van buitenlandse zaken. Moskou november 2019 moskou straatbeeld 002.

2019. Straatbeeld voor de deur van het ministerie van buitenlandse zaken.

moskou straatbeeld avond 001
Lefortovo straat. Moskou november 2019 moskou straatbeeld avond 001.

Lefortovo straat. Moskou november 2019 moskou straatbeeld avond 001.

moskou straatbeeld avond 002
2019. Burger King. Moskou november 2019 moskou straatbeeld avond 002.

Burger King. Moskou november 2019 moskou straatbeeld avond 002.

moskou straatbeeld avond 003
Moskouse tramlijn 37.

Daarna met tramlijn 37 door naar metrostation Kurskaya, waar het inmiddels vertrouwd voelt. Van daaruit komen we met gemak en snelheid op alle plekken waar we willen zijn. Verschillende metrostations bekeken: waanzinnig hoe sfeervol deze zijn. Stapten in een authentieke metro misschien wel uit de jaren 40 hebben genoten van goede straatmuziek, lekker gegeten, het ministerie van buza bezocht, en bijzondere gebouwen en prospecten gezien..

moskou straatbeeld avond 004
Moskou november 2019 moskou straatbeeld avond 004.

Lefortovo straat. Op de hoek van ons hotel was een cafe restaurant annex bar en een snackbar waar je heerlijke shoarma wraps kunt krijgen.

Moskou is een schoonheid, groots, bombastisch, maar bovenal een stad met zeer vriendelijke mensen uit allerlei culturen. Weer een dag vol overweldigende indrukken.

de sleutel
1983. De sleutelkaart van ons hotel in Moskou.

Het Kosmoshotel in het hart van Moskou was een mooi hotel. Een echt communistisch bouwwerk. De metro op nog geen vijf minuten lopen voor de deur op een groots plein met een standbeeld van Lenin met een raketstraal. Op de foto zie je de sleutelkaart van ons hotel in Moskou. In het hotel stonk het muf. De liften waren goed en snel hoewel ze een beetje bengelden aan hun kabels. Op elke etage gang was een counter met een dame erachter. Deze liet je de kaart zien en dan liep deze dame met je mee om de deur te openen. De hotelkamers zijn ruim van opzet en in de badkamer ontbreekt er niets. 's Nachts sliepen de dames achter hun desk.

wegwijzer
1983. De KGB wegwijzer.

De KGB gebruikten wij als onze wegwijzer.

Wij hadden al snel bewaking bij ons. Omdat het niet mijn gewoonte is om alle bevelen op te volgen, en sowieso niet als je op vakantie bent hadden we al snel in de gaten dat wij in de gaten gehouden werden. Waar we ook buiten de afspraken met onze gids naar toe gingen overal stond de KGB. Ze deden niets ze stonden er alleen maar. Deze man leerde we al gauw kennen. Want hij heeft zo een mooie auto. Als je naar hem toe liep om te iets te vragen schakelde hij in zijn eerste versnelling en reed weg. Binnen enkele minuten stond er dan weer eens een Witte Lada maar dan aan de overkant met een Agent er in. Doch alles went.

Bert
1983. Bert in de bus. Rechts een raketstraal en het Kosmos hotel.

Bert in de bus naar het airport. Rechts een vergulde raket met een raketstraal en het Kosmos hotel. Voor het monument stond toen een beeld van Lenin.

2019. Ongelooflijk wat een veranderingen. Ik was er in 1983 met Bert van de Bosch in de tijd met Breznjev. De foto's op mijn website zijn uit 1983. In 1989 was ik langer in Moskou. Toen was Gorbatchov met zijn Glasnost en Peristoika aan de macht. Daardoor viel uiteindelijk de USSR uit elkaar. We zitten nu in Rusland, met de hoofdstad.Moskou. Tussen Polen en Rusland in ligt Belarus ofwel Wit Rusland met de hoofdstad Minsk.

Honderd Guilders
1983. Wissel certificaat.

Op het certificaat staat 83 12 15. Dit betekent 1983 december de 15e. Deze geld wissel staat voor 100 GUILD NETH. Je krijgt 25,20 roebels voor 100 Nederlandse guldens. In de bars en restaurants moest je met westerse valuta betalen. Deutsche Mark, USD of guldens.

In 1989 deed ik mijn Trans Siberie Express ervaring op. Peking, Moskou, Hoek van Holland. Met pakken Roebels die ik op de zwarte markt op de grens van Mongolie USSR kocht, moest ik langer in Moskou blijven omdat we het geld niet op konden maken. Champagne diner met kaviaar kostte ons toen HFL 2,50. Heerlijke ervaring. Nu weer terug. Er is veel veranderd.

moskou visumpd
2019. Het tegenwoordige visum Rusland.

Het tegenwoordige visum Rusland is zoals in vele landen een paginga grote sticker. Deze wordt gestempeld als je het land inkomt. En je krijgt er een stempeltje naast als je het land weer verlaat.

Vandaag de dag 15 november 2019, krijg je voor 17 euros 1000 Roebels.

moskou roebelen
Moskou november 2019 moskou roebelen.

Banken.

Vandaag weer naar de Srbskibank geweest. Wisselen ging volgens plan. Maar toen ik vroeg of de bank-dame mij een briefje van 1000 in 10 stuks van 100 wilde geven liep ze rood aan en liet mij weten dat ik dat vooraf moest vertellen wat ik wilde. Ik bleef geduldig voor haar staan wachten, terwijl mijn 1000tje in de schuif-bak tussen ons in verbleef. Ik maakte geen aanstalten te vertrekken zonder dat zij mijn verzoek had ingewilligd. Enfin klanten achter mij werden ongeduldig. Ze pakte mijn duizendje. Ik kreeg tien briefjes van honderd. En zei netjes in het Russisch doswiedanja, tot ziens, er kwam een glimlach om haar lippen en ik verdween uit zicht.

Moskou Propoganda
1983. Moskou Propoganda.

Politieke propoganda vond je destijds overal in het Oostblok.

Naar Moskou uit Leningrad
1983. Naar Moskou uit Leningrad

In de hoofdaders van Leningrad zie je het bordje naar de hoofdstad verwijzen.

moskou_leningrad_hotel
1983. Leningrad, ons prima bela hotel aan de Finse golf. Al tijden is de stad herdoopt tot Sint Petersburg.

1983. Leningrad, ons prima bela hotel aan de Finse golf. Al tijden is de stad herdoopt tot Sint Petersburg.

Net als mijn leven, nooit af.

We gaan door naar mijn busreizen.

Klik ideetjes

amsterdam
Amsterdam mijn stad.

egmond
Egmond aan Zee.

griekenland
Griekenland.

Roemenie
Roemenie«.

Taal en geld
Taal en geld.

Geniet van het vreemde.

Deze pagina delen